برگزاری مراسم گرامیداشت جنبش دانشجویی ۱۸ تیر، توسط فعالان مدنی و سیاسی

مراسم گرامیداشت جنبش دانشجویی روز ۱۸ تیر ۱۳۷۸، با حضور تنی چند از فعالان سیاسی و مدنی و همچنین برخی از خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات سال ۸۸ برگزار شد.

روز دوشنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۸، جمعی از فعالان سیاسی و مدنی و همچنین برخی از خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات سال ۸۸ به دعوت حشمت اله طبرزدی دبیر کل جبهه دموکراتیک ایران‌ در مراسمی، یاد و خاطره جان‌باختگان و فعالان جنبش دانشجویی روز ۱۸ تیر ۱۳۷۸ را گرامی داشتند.

بر اساس گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، حشمت اله طبرزدی، محمد نوری‌زاد، روزبه اکرادی، آرش سلیمانی، هاشم امینی، منصور فرجی، پرویز سفری، حسین پیرورامی، محمد میرسلطانی، محسن رضوی، امیر مسعود اکبر آبادی، شهناز اکملی (مادر مصطفی کریم بیگی از کشته‌شدگان اعتراضات سال ۱۳۸۸) محمد کریم بیگی (پدر مصطفی کریم بیگی)، حوریه فرج زاده طارانی (خواهر شهرام فرج زاده از کشته‌شدگان سال ۱۳۸۸)، خانم ملیحه کریم الدینی، سودابه نامدار زنگنه و تنی دیگر از فعالان مدنی در این مراسم حضور داشتند.

این مراسم در ابتدا با پیامی از سوی منوچهر محمدی از بازدشت شدگان و متهمان ردیف اول جنبش دانشجویی ۱۸ تیرماه  ۷۸ و برادر اکبر محمدی از دیگر بازداشت شدگان وقایع کوی دانشگاه که در زندان اوین جان خود را ازدست‌داده بود آغاز شد.

در این مراسم محمد نوری زاد، حشمت طبرزدی، پرویز سفری، روزبه اکرادی نیز سخنرانی کردند.

به گزارش رادیو فردا، هجدهم تیرماه ۱۳۷۸ رویدادی است که در ادبیات رسمی نظام جمهوری اسلامی از آن با عنوان «آشوب و غائله ۱۸ تیر» یاد می‌شود. اما در این سال‌ها و در ادبیات سیاسی مخالفان و منتقدان نظام سیاسی ایران، از ۱۸تیر ۷۸ به عنوان «قیام» یا «نقطه عطف جنبش دانشجویی» نام برده شده است.

 رادیو زمانه نیز در بیستمین سالگرد وقایع  ۱۸ تیر ۱۳۷۸ نوشته:‌ در فاصله ۱۸ تا ۲۳ تیرماه ۱۳۷۸ حمله و تخریب سنگین خوابگاه دانشجویان توسط نیروهای انتظامی و لباس شخصی صورت گرفت. اعتراض دانشجویان به تعطیلی روزنامه سلام عامل شکل‌گیری این حمله از سوی نیروی انتظامی و افراد موسوم به لباس شخصی‌ها بود.

انصار حزب‌الله به داخل کوی دانشگاه و خوابگاه‌های دانشجویی حمله بردند و ضمن تخریب اموال دانشجویان آنان را مورد ضرب و شتم قرار دادند. در طی چند روز پس از این واقعه صدها نفر بازداشت شدند. در این میان حکومت به صورت رسمی مرگ تنها یک نفر با نام عزت‌الله ابراهیم‌نژاد را گردن گرفت.

به گفته منابع حقوق بشری تعداد قربانیان بسیار بیشتر از یک نفر بوده است. برای نمونه تا امروز از سرنوشت سعید زینالی دانشجویی که در همان مقطع توسط نیروهای امنیتی در منزل بازداشت شد خبری در دست نیست. دیگر مفقود این واقعه فرشته علیزاده دانشجوی دانشگاه الزهرا و مسئول برد انجمن این دانشگاه است که از سرنوشت او نیز اطلاعی در دست نیست. فعالان حقوق بشر ایرانی معتقدند دست کم هفت نفر در طی این واقعه جان خود را از دست داده‌اند.

در دادگاهی که برای رسیدگی به این واقعه برگزار شد، هم نیروهای انصار حزب‌الله و هم عوامل پلیس تبرئه شدند و تنها یک سرباز به دلیل دزدیدن ریش تراش یکی از دانشجویان محکوم شد. او  اکنون سرهنگ نیروی انتظامی و رئیس یکی از کلانتری‌های تهران است.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

سه + 3 =