چرا پیام‌رسان‌های داخلی با اقبال عمومی مواجه نشدند!

به زودی اخذ نوبت صرفا از طریق پیام‌رسان «بله» امکان پذیر خواهد بود!

متن بالا زیرنویس نوبت دهی سیستماتیک یکی از شعب بانک ملی است، که از مشتریان خود می خواهد به اجبار پیام رسانی را جهت نقل و انتقال وجه، روی تلفن همراه خود یا کامپیوترشان نصب کنند.

پیام‌رسان «بله» یکی از ده‌ها نرم افزاری است که توسط جمهوری اسلامی برای اهداف مختلف برنامه ریزی و پیش بینی شده است، اما عدم اعتماد مردم به پیام رسان های داخلی واکنش های بسیاری برای اجبار هر پیام رسان داخلی را داشته است.

پیام رسان بله اپلیکیشن ساخته شده توسط یک شرکت داخلی برای نقل و انتقال وجوه بین بانکی است. این اپلیکیشن قابل‌نصب روی سیستم‌عامل‌های اندروید، iOS، ویندوز و دسکتاپ است، اما به دلایل گوناگون هنوز هیچ کدام از پیام رسان های داخلی با اقبال عمومی مواجه نشده اند.

گفتنی است حساسیت ها بعد از فیلترینگ تلگرام نسبت به پیام رسان های داخلی بیشتر شده است.

پیام رسان سروش نیز به عنوان جایگزینی برای تلگرام پیش بینی شده است که شبهات زیادی در مورد افشای اطلاعات کاربران و به خصوص فعالان حقوق بشر داخل و خارج کشور به همراه داشته است.

آمارهای مختلف نشان می دهند که مردم بیشتر به پیام رسان های خارجی تمایل نشان داده اند.

روزنامه همشهری در گزارشی که در شماره (سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت ۱۳۹۷) منتشر کرده نوشته است سه پیام رسان داخلی در ایران ۱۵ میلیارد تومان وام دریافت کرده‌اند.

در این گزارش از رسول سرائیان، معاون وزیر ارتباطات نقل شده که “۳ پیام رسان داخلی ۱۵میلیارد تومان تسهیلات مالی در قالب وام دریافت کرده‌اند تا بتوانند خودشان را در رقابت با اپلیکیشن‌های مشابه خارجی بالا بکشند و کاربران بیشتری جذب کنند.”

همشهری نوشته است “برخی گزارش‌ها نشان می‌دهد۳ پیام‌رسان سروش، بیسفون و گپ وام خود را دریافت کرده‌اند.”
رسول سرائیان گفته است: “۴ پیام‌رسان در صف دریافت تسهیلات بودند که از آن تعداد ۳ پیام‌رسان – هر کدام ۵میلیارد تومان- دریافت کرده‌اند.”

طی روزهای گذشته دادسرای فرهنگ و رسانه تهران در حکمی دستور مسدود کردن کامل وب‌سایت و اپلیکیشن شبکه پیام‌رسان تلگرام را به شرکت ارتباطات زیر ساخت و اپراتور‌های تلفن و ارائه‌دهندگان خدمات ارتباطات ثابت ابلاغ کرد.
این حکم بصورت تدریجی در حال اجراست و بعضی از اپراتورهای تلفن همراه در ایران بطور رسمی فیلترینگ تلگرام را آغاز کرده‌اند که از جمله می‌توان به ایرانسل، رایتل و همراه اول اشاره کرد.

توانا تک در مقاله ای به علل اینکه چرا نباید از پیام‌رسان‌های داخلی ایرانی مثل سروش و آی‌گپ اعتماد کرد، می پردازد:

این روزها بازار استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی به عنوان جانشینی برای تلگرام بسیار داغ است و تبلیغات زیادی برای این اپلیکیشن‌ها می‌شود. در این مقاله به بررسی این پیام‌رسان‌ها پرداخته شده است و دلایل استفاده‌نکردن از آن‌ها را شرح داده شده است:

اولین و مهم‌ترین نکته برای استفاده از پیام‌رسان‌ها، حفظ امنیت آن‌ها است. همیشه توصیه شده است از اپ‌هایی استفاده کنید که از سیستم رمزگذاری «end-to-end» استفاده می‌کنند. سیستم رمزگذاری «end-to-end» پیام‌ فرستنده را در مبدا رمزگذاری می‌کند به طوری که فقط کاربر دریافت‌کننده می‌تواند آن را رمزگشایی کند. در این صورت کسی جز فرستنده و گیرنده به محتوای پیام‌ دسترسی نخواهد داشت. همچنین در این سیستم رمزگذاری، پیام‌ها به هیچ عنوان روی سرور‌ها ذخیره نمی‌شود، بلکه فقط در دستگاه فرستنده و گیرنده ذخیره می‌شود.

پیام‌رسان‌های داخلی مثل سروش و آی‌گپ معمولا بر پایه اپلیکیشن تلگرام ساخته شده‌اند و برای جلب توجه کاربران امکاناتی بیش از تلگرام دارند اما توجه کنید که استفاده از این اپ‌ها امنیت و حریم خصوصی شما را به خطر می‌اندازد و با استفاده از آن‌ها اطلاعاتی که در پیام‌رسان خود دارید را به راحتی در اختیار سازندگان این اپ‌ها و نهادهای امنیتی و حکومتی قرار می‌دهید.

نکته دیگر این‌که برخی پیام‌رسان‌های داخلی اجازه برخی فعالیت‌ها را به شما نمی‌دهند؛ مثلا با این ابزارها نمی‌توانید در کانال‌های خبری خارج از ایران یا حتی توانا و تواناتک عضو شوید یا اگر در آن‌ها عضو بوده‌اید به محض استفاده از این پیام‌رسان‌ها به صورت اتوماتیک از کانال خارج می‌شوید. همچنین این اپلیکیشن‌ها شما را در برخی کانال‌های داخلی عضو می‌کند و اجازه خروج هم به شما نمی‌دهد؛ این یعنی دخالت آشکار در حریم خصوصی شما.

دلایل برای استفاده‌نکردن از اپلیکیشن‌های پیام‌رسان داخلی:

این اپلیکیشن‌ها به صورت رسمی منتشر نمی‌شود و در مارکت‌های رسمی قرار ندارد. پس برای دانلود آن‌ها باید به مارکت‌های غیررسمی مراجعه کنید. حال آن‌که دانلود اپلیکیشن از مارکت‌های غیر‌رسمی اصلا کاری مناسب و امن نیست. چرا که ممکن است راه نفوذ هکرها را به سیستم شما باز کند یا سیستم شما از طریق دانلود این اپلیکیشن‌ها آلوده شود. تواناتک به دلایل امنیتی به هیچ عنوان دانلود اپلیکیشن از مارکت‌های غیررسمی را توصیه نمی‌کند.
.
در نظر داشته باشید که فایل این پیام‌رسان‌ها در شبکه‌های اجتماعی مختلف منتشر می‌شود و کاربران آن‌ها را نصب می‌کنند؛ بدون این‌که احتمال بدهند این فایل‌ها، مخرب است و راه نفوذ هکرها را به سیستم‌شان باز می‌کند.

بیش‌تر پیام‌رسان‌های داخلی ساخت ایران هستند. پس امکان این‌که سرورهای آن‌ها در ایران باشد هم بسیار بسیار زیاد است. در این صورت دسترسی نهادهای اطلاعاتی و امنیتی حکومت به اطلاعاتی که با این اپلیکیشن‌ها رد‌ و بدل می‌کنید بسیار بسیار آسان است و فعالیت‌های شما در این اپ‌ها به‌راحتی می‌تواند تحت نظر گرفته شود.

اگر در فضاهای مجازی فعالیت‌های خاصی انجام می‌دهید به این مسئله بسیار دقت کنید؛ چرا که دسترسی دیگران به اطلاعات و محتوای اپلیکیشن‌های ارتباطی شما بسیار خطرناک است و ممکن است برای‌تان دردسرساز شود.

نکته مهم دیگر این‌که وقتی برای بار اول اپلیکیشنی را اجرا می‌کنید و می‌خواهید از آن استفاده کنید، از شما می‌خواهد مجوز دسترسی به بخش‌های مختلف گوشی‌تان را به آن بدهید. توصیه می‌کنیم با توجه به عملکرد اپلیکیشن به آن دسترسی بدهید و از دادن دسترسی به بخش‌هایی که مربوط به عملکرد آن نیست، اکیدا خودداری کنید. وقتی به پیام‌رسان‌های داخلی ناامن اجازه می‌دهید به بخش‌های مختلف گوشی‌تان دسترسی داشته باشند، زمینه را برای نفوذ هکرها از این طریق به سیستم‌تان مهیا می‌کنید.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

یک × 1 =