گفتگو با رضا قریشی استاد اقتصاد سیاسی در سلسه گفتمان‌های گذار از حکومت اسلامی به دموکراسی (بخش دوم و پایانی)

در ادامه سلسه گفتمان‌های گذار از حکومت اسلامی به دموکراسی، «رضا قریشی» برخی از دیدگاه‌ها و راهکارهای خود را در این زمینه با مخاطبان گذار به اشتراک گذاشت.

به گزارش گذار، در بخش دوم و پایانی گفتگوی وبیناری که از سوی رضا بدیعی کنشگر سیاسی باسابقه و فعال حقوق بشر ساکن آمریکا ترتیب داده شده بود، «رضا قریشی» استاد اقتصاد سیاسی کالج استاکتون نیوجرسی آمریکا با مرور پیشینه‌ای از وضعیت اقتصادی در ایران، ارتباط اقتصاد و سیاست را در دویست سال اخیر در این کشور بررسی کرد. او با اشاره به جدال روحانیت با مدرنیته در دو سده اخیر، درباره نقش نهاد روحانیت در تحمیل مطالبات مذهبی بر انقلاب ۵۷ و پس از آن سخن گفت. وی همچنین وضعیت صنعتی شدن اقتصاد ایران در قبل و بعد انقلاب مشروطه و پس از روی کار آمدن رضا شاه را بررسی کرد.

این فعال سیاسی ساکن آمریکا نقش درآمد نفت، بر سر کار آمدن دولت مرکزی مقتدر رضا شاه و تقابل آن با نهاد روحانیت و فراهم شدن و پیدایش ساختاری به نام اقتصاد ملی و رابطه دولت و اقتصاد را تشریح کرد.

در بخشی از این گفتگو این استاد اقتصاد سیاسی، ضمن اشاره به فقدان دموکراسی و وضعیت سیاسی پیشامدرن در فراهم کردن توسعه صنعتی، رشد اقتصادی و صنعتی شدن و ورود به مدرنیته در ایران، گفت: «دموکراسی لازمه پیشرفت اقتصادی است. اقتصاد به مرحله‌ای می‌رسد که اگر دموکراسی نباشد دیگر پیش نمی‌رود. انقلاب ۵۷ ایران در آن مقطع به این مرحله رسیده بود.»

وی ادامه داد: «جمهوری اسلامی برای این که با جهان امروز بتواند منطبق شود باید آنقدر تغییر پیدا کند که در آن صورت نیز جمهوری اسلامی نیست. بحث گذار مسالمت‌آمیز یا گذار با خشونت نیست، موضوع اصلی گذار از این حکومت است.»

این فعال سیاسی افزود: «در جمهوری اسلامی امکان این که ما بتوانیم از نظر اقتصادی، اجتماعی و سیاسی پیشرفت کنیم وجود ندارد. مشکل اصلی در ایران ناکارآمدی دولت و قانون و نبود دموکراسی است. در ایران نهادهای انتخابی قدرت بسیار محدودی دارند.»

وی در پایان در بخش راهکارها گفت: «راهکار ما می‌تواند گفتمان‌سازی و دادن ایده‌هایی نظیر سوسیال ‌دموکراسی و سکولار دموکراسی به مردم باشد.»

«رضا قریشی» نزدیک به نیم قرن در عرصه مبارزه برای برقراری عدالت و آزادی حضور پیوسته داشته است. او در سال ۱۹۷۶ دبیر سابق کنفدراسیون دانشجویان در نیویورک بوده و کماکان به فعالیت‌های سیاسی و حقوق بشری‌اش ادامه داده است.

گفتمان‌های گذار از حکومت اسلامی به دموکراسی، در راستای بهره بردن و به اشتراک گذاشتن تجارب نسل مبارزان دموکراسی‌خواه و کنشگران مدنی و سیاسی در پیش از انقلاب ۵۷ و پس از آن تا به امروز، انجام می‌شود. این گفتمان‌ها در پی دستیابی به راهکارهای موثر، با در نظر گرفتن کارآمدی و همچنین مرور کم‌هزینه‌ترین کنش‌ها و تلاش برای یافتن راه‌های تشکیل یک شبکه کنشگری موثر و کارآمد، برای استقرار دموکراسی و داد در ایران است.

در ادامه فایل صوتی و تصویری مربوط به بخش دوم و پایانی گفتگوی رضا بدیعی با رضا قریشی در روز ‌شنبه ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۷ (۸ مهر ۱۳۹۶) آمده است.

 

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

چهار + شانزده =