زندگی کردن به مثابه‌ی دیده شدن

سعیده کشاورزی: نسیم نجفی اقدم؛ دختری‌ست که دو روز قبل بدلیل فیلتر شدن ویدیوهایش از سوی یوتیوب، حمله‌ای مسلحانه را به ساختمان یوتیوب ترتیب داد و بعد از زخمی کردن سه نفر در نهایت خودش را با یک تیر خلاص کرد.

یک ماه قبل در ماجرایی دیگر پسر و دختری برای بالا بردن فالوورهایشان در یوتیوب، مانور دیگری به راه انداختند. پسر در یک ویدیو کتابی قطور را جلوی سینه‌ی خودش می‌گیرد و از دوست دخترش می‌خواهد با کُلت به سمت او شلیک کند تا همه ببینند که تیر از کتاب رد نمی‌شود. تیر البته رد شد، پسر در عرض چند ثانیه مُرد و دختر به جرم شلیک به او برای شش ماه زندان افتاد. 

«چطور می‌توان به یک سلبریتی بدل شد؟» بنظر می‌رسد این پرسش به مسئله‌ای کاملن جدی و پیچیده در جهان مدرن بدل شده باشد. در این جهانِ تازه مفهوم «زندگی» دچار نوعی اختلال معنا شده و «زندگی کردن» به لحظاتِ «دیده شدن» تغییر معنا داده است. پهنه‌ی سابقن وسیعِ «زندگی» در حال کوچک شدن و آب رفتن است. آیا حالا دیگر می‌توان لحظات تنها بودن و مطالعه در یک اتاق را جزو غیر قابل انکاری از «زندگی» و «تجربه‌ی زیسته‌»ی یک فرد بحساب آورد؟ پاسخِ شهروند/کاربرانِ جهان مدرن به وضوح این خواهد بود: اگر عکس/ویدیویی از تنهایی شما در اتاق و یا جمله‌ای به اشتراک گذاشته شده از کتابی که خانده‌ایده موجود باشد، و در یک کلام اگر در «تنهایی محض» خودتان به نوعی «قابل مشاهده» بوده باشید، مشغول «زندگی کردن» بوده‌اید در غیر اینصورت لحظه‌ی قطعیِ شما قابل تردید است. بله؛ واقعیت این است که مفهوم «زیستن» در حال محدود شدن به دقایقی‌ست که همه در آن مشغول «نشان دادن» خودمان بوده‌ایم. لحظه‌ای که قابل مشاهده نباشد، وجود ندارد و با چنین پیشفرضی «سلبریتی» کسی‌ست که بیش از هر فرد دیگری مشغول زندگی کردن و تجربه‌ی زندگی‌ست. او در مقایسه با سایر کاربران سهم بسیار بزرگ‌تری از «زندگی» را تجربه می‌کند چرا که در تمام لحظات قابل «دیده شدن» است. آنچه که نسیم نجفی را به خودکشی کشانده اما کوچک کردن سهم او از زندگی‌ست. یوتیوب با فیلتر کردن ویدیوهای نسیم، امکان «زندگی» در معنای موسع‌اش را از او گرفته و تلویحن او را به «مرگ» دعوت کرده است. نسیم نجفی اقدم اما چکار کرده است؟ او برای زنده ماندن دست به اسلحه برده، و در مبارزه‌ای نمادین با نهادی که عامل «ندیده شدن» و «فیلترینگ» او بود، واقعن مُرده است!

«منبع فیس بوک سعیده کشاورزی»

اشاره: مسوولیت محتوای نوشتارها و مقاله‌های ارسالی، بر عهده نویسنده است و گذار (سامانه دموکراسی و داد)، دیدگاه‌ها و آرای مطرح شده در محتوای مطالب را ارزش‌گذاری نمی‌کند. هدف این سامانه مهیا کردن تریبونی آزاد برای بیان آرا و دیدگاه‌های مختلف در راستای گذار از حاکمیت اسلامی به دموکراسی است.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

چهارده + 20 =