گزارشی از ضرب و شتم فعالان محیط زیست بازداشتی و تهدید خانواده‌های آنها

فعالان محیط زیست که از بهمن و اسفندماه سال گذشته بازداشت شده‌اند، مورد ضرب و شتم و شکنجه قرار گرفته‌اند.

به گزارش گذار، برخی فعالان محیط زیست، که از بهمن و اسفندماه ۹۶ در بازداشت به سر می‌برند، مورد ضرب و شتم قرار گرفته‌اند و آثار شکنجه بر بدن آنها کاملا مشهود است.

یک منبع مطلع، شنبه ۱ تیرماه ۹۷ به رادیو فرهنگ، گفت: «یکی از نزدیکان فعالان محیط زیست گفته است که در حین ملاقات، متوجه شکستی دندان فرد بازداشتی شده و یکی دیگر از آنها بر روی بینی‌اش آثار کبودی و زخم کاملا مشهود بود.»

این منبع مطلع که نخواست نامش فاش شود در ادامه افزود: «خانواده های بسیاری از این افراد بازداشتی به دلیل تهدیدهای صورت گرفته از سوی نیروهای امنیت و قوه قضائیه علیه آنها حاضر به اطلاع رسانی در این زمینه نیستند و یا کمتر راجع به این ضرب و شتم ها صحبت می کنند.»

موضوع بازداشت فعالان محیط زیست، پس از انتشار خبر مرگ کاووس سید امامی، استاد ۶۴ ساله دانشگاه و فعال محیط در بازداشتگاهی در ایران به رسانه‌ها راه یافت. یک‌روز پس از انتشار این خبر از سوی خانواده سید امامی، دادستان تهران با تایید مرگ این استاد دانشگاه در بازداشتگاه، علت مرگ را خودکشی اعلام کرد.

اما پیام درفشان، وکیل خانواده کاووس سیدامامی، چهارشنبه ۳۰ خرداد ۹۷، از علت مرگ این فعال محیط زیستی در زندان خبر داد و گفت: «گزارش نهایی پزشکی قانونی درباره علت مرگ کاووس سیدامامی وصول شده و در این گزارش آمده که جای کبودی دور گردن وی وجود دارد».

این وکیل دادگستری در گفت وگو با خبرگزاری ایرنا، افزود “پزشکی قانونی در گزارش خود علت مرگ را خفگی و فشار بر روی گردن اعلام کرده است” وی اضافه کرد: «در فیلمی که به ما نشان دادند، دوربین آن قسمتی را که مرگ اتفاق افتاده است، نشان نمی دهد.»

پیام درفشان، در پاسخ به این پرسش که قرار بود دادسرا فیلم دیگری از نحوه خودکشی سیدامامی به خانواده وی نشان دهد گفت: «چندین مرتبه این موضوع را از دادسرا پیگیری کردیم اما تا الان فیلم دیگری به ما نشان داده نشده است. »

وکیل مدافع خانواده کاووس سیدامامی توضیح داد: «چندی پیش وزیر اطلاعات نتیجه کمیته چهار نفره رئیس جمهوری درباره این پرونده را بیان و صراحتاً اعلام کرد که اینها جاسوس نیستند. از آنجایی که بر اساس قانون، تنها مقام امنیتی رسمی کشور وزیر اطلاعات است، بنابراین وقتی وزیر اطلاعات اعلام می کند این اشخاص جاسوس نیستند، حجت تمام است. »

وی همچنین گفت: «بر همین اساس طی روزهای آینده از صدا و سیما و برنامه خبری ۲۰:۳۰ که در اقدامی غیرقانونی افترا زده و ضمن پخش عکس های خصوصی سیدامامی، از او به عنوان جاسوس و قلاب ماهیگیری به عنوان آنتن مخابراتی یاد کرده، در دادسرای فرهنگ و رسانه به اتهام افترا و نشراکاذیب شکایت خواهیم کرد تا پاسخگو باشند.»

گفتنی است در یکی از برنامه های خبری ۲۰:۳۰ با نشان دادن شئی عنوان کردند که کاووس سیدامامی با وسیله ای و از طریق یک آنتن اطلاعات سری را به کشورهای بیگانه ارسال و برای آنها جاسوسی می کرد. اما در کلیپی که توسط خانواده سیدامامی تهیه شد، مشخص می‌شود آن‌چه به‌عنوان آنتن جاسوسی نمایش داده شد، صرفاً یک چوب ماهیگیری است که خانواده سیدامامی در گردش‌های خارج شهر خود یک رادیو روی این چوب ماهیگیری نصب کرده و رادیو گوش می‌کردند!

کاووس سیدامامی، استاد جامعه‌شناسی، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق و مدیر عامل موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» بود که ۴ بهمن ۱۳۹۶، از سوی ماموران سپاه پاسداران بازداشت شد و ۱۹ بهمن‌ماه، خانواده‌اش، از مرگ او با عنوان «خودکشی» مطلع شدند.

رامین سیدامامی فرزند کاووس سیدامامی، خواننده‌ای که با نام کینگ‌رام در میان ایرانیان شناخته می‌شود، یکی از اولین افرادی بود که دلیل اعلام شده از سوی مسئولان قضایی یعنی خودکشی را باور نکردنی خواند. این خواننده روز ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ در اینستاگرام و توییتر خود نوشت: «خبر مرگ پدرم، کاووس سید امامی، برایم باور کردنی نیست. کاووس در ۴ بهمن دستگیر شد و ناگهان از دادسرا مادرم، مریم ممبینی، را جمعه ۱۹ بهمن ۱۳۹۶ احضار می‌کنند و خبر مرگ همسرش را به او می‌دهند. می‌گویند خودکشی کرده.. هنور باور نمی‌کنم. نمی‌کنیم.»

گفتنی است، پس از انتشار خبر خودکشی کاووس سیدامامی، خانواده این فعال محیط زیستی، صبح روز ۱۷ اسفند ۱۳۹۶، قصد خروج از کشور را داشتند، که ماموران گیت امنیتی فرودگاه امام خمینی تهران با ضبط پاسپورت مریم ممبینی همسر کاووس سید امامی از خروج وی، جلوگیری کردند و تنها به رامین و مهران، دو پسر کاووس سیدامامی اجازه خروج از ایران را دادند. به دنبال این اقدام مریم ممبینی، همسر کاووس سیدامامی به دلیل فشارهای روحی شدید، در بیمارستان بستری شد.

کاووس سیدامامی، سام رجبی، هومن جوکار، نیلوفر بیانی، مراد طاهباز، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی و سپیده کاشانی، کارکنان و مدیران موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» هستند که چهارم و پنجم بهمن ماه ۱۳۹۶ بازداشت شدند. خبر بازداشت آنها به دلیل فشارهای امنیتی بر خانواده های شان مسکوت ماند، اما با جان باختن کاووس سیدامامی در زندان اوین، اسامی برخی از بازداشت شدگان به رسانه ها راه یافت.

از فعالان محیط زیست بازداشتی بیشتر بخوانید.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

5 × 2 =